Over Gorinchem

Gorinchem is een stad met een rijke historie en een heel fijne vibe. Er zijn veel kleine evenementen en er wordt veel georganiseerd in de stad. Er is (bijna) altijd wat te beleven binnen de vesting.

Historie

Gorinchem heeft stadsrechten sinds 1382. Je kunt dus zeggen dat we al een tijdje meelopen in de steden van Holland. Gorinchem wordt door de jaren heen ook geschreven als Gorcum of Gorkum. Onze geschiedenis kent hele mooie verhalen, maar ook heel erg trieste verhalen. Gorinchemse helden zijn de ontdekkingsreiziger Hendrick Hamel en de uitvinder van de stoomspuit en straatverlichting: Jan van der Heyden. Wereldberoemd zijn ook de martelaren van Gorinchem: 19 geestelijken die in 1572 vanwege hun geloof werden gemarteld en opgehangen in Den Briel. Zij werden in 1867 heilig verklaard. De geschiedenis is ook goed te zien als je de stad lopend verkent. Je kunt door onze stad dwalen en je vergapen aan alle fraaie (en vaak eeuwenoude) panden die de stad kent, maar je kunt ook een heel verrassende route lopen langs alle memorybricks (stenen waarin iets ‘van vroeger’ te zien in). Maar ook een wandeling over de Vestingwal is zeker een aanrader. De Vestingwal van Gorinchem is de enige complete vestingwal en is ongeveer 5 kilometer lang. Dit stukje Gorinchem vormt – samen met de rest van de Hollandsche Waterlinie –  sinds 28 juli 2021 UNESCO Werelderfgoed. Kijk voor meer informatie ook op de site van Mooi Gorinchem.

Cultuur

Gorinchem kent een aantal musea die een bezoek waard zijn. Zo is er het Gorcums Museum, waar de geschiedenis van Gorinchem uit de doeken gedaan wordt, het Hendrick Hamel museum: een kleinschalig museum over de ontdekkingsreiziger Hamel die Korea ontdekte, maar ook een brandweermuseum in de oude brandweerkazerne aan de Struisvogelstraat. Het museum is geopend op zaterdag van 13.00 toto 17.30 uur, maar op verzoek is het mogelijk een rondleiding te krijgen buiten deze tijden. Vlakbij Gorinchem, staat slot Loevestein. Nadat de gevangene Hugo de Groot in een boekenkist uit Slot Loevestein gesmokkeld werd, wist hij via Gorinchem definitief te ontsnappen. Een poortje op de Grote Markt houdt deze herinnering levend. Slot Loevestein is goed bereikbaar met de veerpont. Gorinchem staat ook bekend om de vele evenementen. Vaak kleinschalig, daarom heel gezellig. Denk aan optredens bij cafés, het Hippiefestval, de Gorcumse Zomerfeesten, maar ook de maandelijkse cultuurroute. Kijk op onze agenda als u wilt bekijken of u ergens bij wilt zijn.

Theaters

Gorinchem heeft twee kleinschalige theaters: Theater ’t Pand, op een steenworp afstand van onze bed en breakfast en theater Peeriscoop op vijf minuten lopen. Gorcummers zijn theaterliefhebbers, voorstellingen zijn vaak al ver van tevoren uitverkocht. Reserveer dus tijdig!

Restaurants

Er zijn veel gezellige restaurants in Gorinchem waar je lekker kunt eten. Omdat smaken verschillen, delen we hier alleen restaurants waar wij bekend zijn en weten dat je er lekker kunt eten. Als je van pasta houdt, is  Snoek & Snoek echt een aanrader. Ben je meer van de tapas, kun je bij La Cubanita (Grote Markt) of Tres Tapasbar goed terecht. Bij restaurant de Hoofdwacht is de high wine zeker een aanrader. Op de Varkenmarkt vind je Het Gelagh waar je tegen een betaalbare prijs, prima kunt eten. Ook bij Grandcafé Tax en Stadskamer Gorkum kun je prima eten. Ben je meer van de sushi? Dan is Sushi Fusion zeker een aanrader. Wil je een heerlijk taartje eten met goede koffie in een heel gezellige binnentuin? Breng dat vooral een bezoekje aan Sweet Ima. Heb je wat te vieren en wil je wat meer ‘op stand’ uit eten? Reserveer dan een tafel bij Bar en Keuken Stoute Karel. Een wat duurder restaurant, maar het eten en uitzicht op Buiten de Waterpoort en de Merwede zijn het zeker waard. Wil je gezellig borrelen zijn er ook veel mogelijkheden: Cocktailbar Timber voor de liefhebbers van cocktails, Music & Sportsbar Pub 10 voor de (speciaal) bierliefhebbers, Wijnboutique voor liefhebbers van de betere wijnen en De Knijp met van alles wat.  Tip van ons: reserveer wel een tafeltje!

Winkelen

Je kunt in Gorinchem ook prima winkelen. Naast de grote winkelstraten Westwagenstraat, Gasthuisstraat, Hoogstraat en Arkelstraat, zijn vooral ook de wat kleinere straatjes in het centrum een aanrader. De eerste winkeltjes kom je al tegen in de Burgstraat. Onze buurman is Sowell waar je echt alles kunt vinden om muziek te kunnen luisteren. Een paar deuren verder is de favoriet van veel kinderen: Kiekeboe, een prachtige snoepwinkel waar je ook Playmobil kunt kopen. Vintageliefhebbers kunnen hart ophalen bij buurvrouw Rosa met haar kunst- en vintagewinkel. De Langedijk is ook een straat die je ook zeker moet verkennen. Aanraders zijn De Buurvrouw en De Buurman, Wereldse Boeken maar ook Kunsthandel en Lijstenmakerij Gorkum is zeker een bezoekje waard. Voor kleine maar ook grote kinderen is de Legowinkel waar je lekker kunt bouwen, ook een aanrader.